Ekonomi Masası

5G gelecek

5G gelecek
REKLAM ALANI 336x280

Vodafone Grubu, 5G teknolojisinin araştırılması konusunda Dresden Teknoloji Üniversitesi ile iş birliği yaptığını açıkladı.

Vodafone açıklamasına göre, tüm dünyada 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisi araştırma ve geliştirme çalışmaları için halihazırda Surrey Üniversitesi, Kings College London ve Carnegie Mellon Üniversitesi ile birlikte çalışan şirket, global araştırma programının çerçevesini genişleterek, dünyanın köklü üniversitelerinden Dresden Teknoloji Üniversitesi ile iş birliği yaptı.

Dünya genelinde 14 ülkede 6,7 milyon 4G müşterisi bulunan şirket bu iş birliğiyle, 5G teknolojisinin olanaklarının ortaya konması ve geliştirme faaliyetlerine yönelik bir teknik kılavuz oluşturulması için akademisyenler, geliştiriciler ve teknoloji şirketleri ile ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyor.

Aynı zamanda Surrey Üniversitesi 5G İnovasyon Merkezi’nin de kurucuları arasında da yer alan şirket, yeni nesil mobil teknolojilerin araştırılması amacıyla geliştirdiği global program kapsamında önemli ortaklıklara imza atıyor.

– 5G, mobil hayatı kökten değiştirecek

Açıklamada yer verilen bilgilere göre, araştırmacılar, henüz geliştirme aşamasının ilk evresinde olan 5G teknolojisiyle, mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekası gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor.

Buna göre, 5G teknolojisiyle beraber, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil M2M (Makineler arası iletişim) uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda cihazın bağlanması mümkün olabilecek. Spektrum verimliliği artırılırken, ultra hızlı mobil şebeke erişimi de genişletilebilecek.

– Dresden’den 5G laboratuvarı

Dresden Teknoloji Üniversitesi, 5G araştırma-geliştirme çalışmalarını desteklemek için kurduğu laboratuvarda, araştırmacılara, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkanı veriyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dresden Teknoloji Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis, günümüzde belli bir içeriği bir yerden başka bir yere taşımaktan ibaret olan mobil iletişimin gelecekte çok sayıda nesneyi çok az insan müdahalesiyle gerçek zamanlı kontrol etme yetisinden ibaret olacağını belirtti.

Fettweis, “Geleceğin mobil teknolojilerine hazırlanmak için kablosuz iletişim teknolojilerini özellikle veri hızı, gecikme süresi ve IP hizmetleri açısından yeniden ele almamız gerekiyor. Dresden Üniversitesi olarak, gerek yeni kurduğumuz 5G laboratuvarı, gerekse Vodafone gibi global iş ortaklarımızın desteği sayesinde, bu hassas sorulara yanıt bulacak sektörlerarası bir oluşuma liderlik edebilecek konumdayız” ifadelerini kullandı.

– “Türkiye olarak takipteyiz”

Vodofone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes ise, Vodafone Grubu’nun global düzeyde gerçekleştirdiği 5G araştırma ve geliştirme çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

“Tüm dünyada telekomünikasyon sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük eden bir şirket olarak, müşterilerimize mükemmel veri kullanım deneyimi yaşatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 4G teknolojisinin global düzeyde oluşmasına ve gelişmesine ciddi katkılar sağlayarak bugün 14 ülkede 6,7 milyon 4G müşterisine ulaşan Vodafone Grubu’nun şimdi de 5G teknolojisi için adım atarak global araştırma-geliştirme çalışmalarına destek vermesinden mutluluk duyuyoruz.

Vodafone’un geleneksel üniversite-sanayi işbirliği anlayışı doğrultusunda Dresden Teknoloji Üniversitesi ile başlatılan iş ortaklığının önemli sonuçları olacağını düşünüyoruz. 5G, şu an için teorik tartışmaları yürütülen ve 2020 gibi ileri bir tarih için planlanan bir teknoloji olsa da, Vodafone Türkiye olarak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve 4G’de olduğu gibi, 5G’de de Vodafone’un global deneyimini Türkiye’ye taşımak için sabırsızlanıyoruz.”

REKLAM ALANI 336x280
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ