Otomotivin geleceği için sürdürülebilir projeler yarıştı
OİB, otomotiv sektörünün geleceğine yön verecek yenilikçi projeleri destekliyor.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlediği 12. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl “Sürdürülebilirlik” teması ile gerçekleştirilen OGTY’de, otomotiv sektörünün geleceğine yön verecek yenilikçi projeler desteklendi.
Yarışmanın birincisi, yapay zeka ve sensörler sayesinde araçları siber saldırılardan koruyan Newky projesi oldu. Çetin Kosifoğlu tarafından geliştirilen Newky, kullanıcının biyometrik verilerini cep telefonunda çok faktörlü doğrulamadan geçirerek telefonu güvenli bir dijital anahtara dönüştürüyor. Bu sayede, aracın elektronik kontrol ünitesi korunuyor ve paylaşımlı araçlardaki parça değişim ve hırsızlık teşebbüsleri tespit edilebiliyor.
Yarışmada ikincilik ödülü, araç üretim hattında, son kullanıcıya teslim noktalarında, yetkili ve özel servislerde son durum tespiti üzerine çalışan Wyseye projesine gitti. Enes Koşar tarafından geliştirilen Wyseye, görüntü işleme ve yapay zeka algoritmaları ile araç üzerindeki küçük hasarları hızla ve hassas bir şekilde tespit ediyor.
Üçüncülük ödülü ise yarış araçlarına kolaylıkla montajlanabilen ve sürüş performansını tur tur analiz eden Point 3S dijital antrenör projesine verildi. Josef Karaburun tarafından geliştirilen Point 3S, pisti mini sektörlere bölerek en çok zaman kaybedilen sektörleri tespit ediyor ve kullanıcıya mini bir analiz sunuyor.
Yarışmada ayrıca, en çok proje gönderen Bursa Uludağ Üniversitesine de ödül verildi.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Cumhuriyetimizin 100. yılında 35 milyar dolar ihracat hedefliyoruz”
Törende konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Bu yıl ocak-eylülde otomotiv ihracatımız yüzde 15 artışla 25,6 milyar dolar oldu. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 34 milyar dolarlık rekor ihracat hedefliyorduk. Ancak şu müjdeyi verebilirim, yıl sonunda bu hedefin de üzerine çıkacağız ve 35 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşacağız. Şimdiden emeği geçen tüm ihracatçılarımızı gönülden tebrik ederim. OGTY ile bugüne kadar elde ettiğimiz sonuçlar geleceğe yönelik heyecanımızı artırıyor. Tüm bu gayretlerimizin Türkiye’nin dünya otomotiv endüstrisindeki rekabetçiliğini artıracak tasarımların ve projelerin ortaya çıkmasına ve sanayiye kazandırılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu: “Desteklediğimiz projeler 22,6 milyon dolar yatırım aldı”
OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da “OGTY’de bugüne dek ödül alan 119 projeye yaklaşık 667 bin dolar nakdi ödül dağıttık. Projelerin takip işlemlerini 2015 yılından bugüne İTÜ Çekirdek iş birliğiyle sürdürüyoruz. Desteklediğimiz projeler, şimdiye dek 22,6 milyon dolar yatırım aldı, 26 milyon dolar ciroya ve 1.000 kişilik bir istihdama ulaştı, yüzde 48’i de şirketleşti. Artık Mobility/Sustainability girişimcileri nereden destek alacağını, nereden can suyu bulacağını biliyor. Mobilitede yatırım alan her iki projeden biri bizden çıkıyor. Sektörümüzü ve dolayısıyla ülkemizi kalkındırmak için hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.