Ekonomi Masası

ABD’nin yumuşak iniş beklentileri küresel piyasaları toparladı

ABD’nin yumuşak iniş beklentileri küresel piyasaları toparladı
REKLAM ALANI 336x280

Küresel piyasalar, ABD’nin yumuşak iniş beklentileriyle toparlandı. ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve Fed’in faiz artış hızını yavaşlatabileceğine yönelik beklentiler, risk iştahını artırdı.

ABD’de dün açıklanan verilere göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) temmuz-eylül döneminde yüzde 5,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Üçüncü çeyrekte kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 2,8’e düşürüldü. Bu durum, Fed’in faiz artışlarını yavaşlatabileceğine yönelik beklentileri artırdı.

Fed yetkililerinin açıklamaları da bu beklentileri destekledi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyondaki düşüş eğiliminin muhtemelen devam edeceğine ve ekonomik aktivitenin gelecek aylarda yavaşlayacağına giderek daha fazla ikna olduğunu ifade etti. Bostic, enflasyonda yüzde 2 hedefine giden yolun inişli çıkışlı olacağını, ancak Fed’in o noktaya ulaşacağını belirtti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de enflasyonun yeterli düşüş eğilimi göstermemesi halinde politika yapıcıların faiz oranlarını artırma seçeneğini elinde tutması gerektiğini kaydetti. Barkin, belirsizliklerin olduğu ortamda belirli bir politika yoluna bağlı kalmaya hazır olmadığını dile getirdi.

Bu gelişmelerle, ABD 10 yıllık tahvil getirileri günü 6 baz puan azalışla yüzde 4,27’den tamamlarken, böylece 15 Eylül’den bu yana en düşük seviye test edildi. Altının ons fiyatı ise yükseliş eğilimini üst üste altıncı işlem gününe taşıyarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın seyrederken, şu dakikalarda 2 bin 46 dolarda bulunuyor.

Avrupa borsalarında da dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün Avro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşti. Dün Almanya ve İspanya’da enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi pay piyasalarında risk iştahını destekledi.

Asya piyasaları yeni günde karışık bir seyir izlerken, Çin’de açıklanan makroekonomik veriler ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin devam etmesine neden oluyor. Bugün Çin’de açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,4 ve hizmet sektörü PMI 50,2 ile beklentilerin altında kalırken, bileşik PMI 50,4 oldu.

Analistler, Çin’de tahminlerin altında kalan PMI verilerinin her ne kadar ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırsa da, Çin hükümetinin ekonomiye desteğinin artabileceği ihtimaliyle pay piyasalarındaki satış baskısının sınırlı kaldığını ifade etti.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,04 değer kaybıyla 8.009,33 puandan tamamladı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonun ana eğiliminde bir gerileme başladığını belirterek, “Kasım ayı öncü göstergeleri aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret etmekte.” dedi.

Analistler, TCMB’nin iletişim dilinin piyasalar açısından oldukça tatmin edici olduğunu aktararak, özellikle son dönemde öngörülebilirliğin artmaya başladığını ve bu durumda TCMB’nin kullandığı iletişim dilinin etkili olduğunu kaydetti.

REKLAM ALANI 336x280
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ