Bursa OSB, Yeşil OSB Sertifikası Yolunda İlk Adımı Attı
Bursa OSB, Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’nin ilk aşaması olan Mekansal Yönetim ve Dijitalleşme Projesi’ni onay aldı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB), Yeşil OSB Sertifikası’na yönelik çalışmalar kapsamında “Yeşil Dönüşüm Semineri” düzenledi. Seminerde, OSB’lerin ve bölgede faaliyet gösteren fabrikaların çevresel, sosyal, yönetim ve ekonomik çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Bursa OSB Müdürü Osman Yıldırım, iklim değişikliği ile mücadele anlamında imzalanan “Yeşil Mutabakat Eylem Planı”nın önemine değinerek, “Ülkemizin ilk organize sanayi bölgesi durumundaki Bursa OSB olarak biz de Yeşil OSB belgelendirmesine ilişkin ön kriterleri sağlamış ve başvurumuzu yaparak performans göstergelerinin değerlendirilmesi aşamasına geçmiş ilk bölgelerden birisiyiz” dedi.
Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE tarafından geliştirilen “Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi” ile yeterliliğe sahip organize sanayi bölgelerinin belgelendirileceğini belirterek, “Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi, OSB’lerin sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek ve belgelendirmek için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistem, OSB’lerin çevresel, sosyal, yönetim ve ekonomik performanslarını kapsayan göstergelerden oluşmaktadır. Biz Bursa OSB olarak bu çalışmalara yıllar öncesinden başlamış durumdayız” diye konuştu.
Bursa OSB’de doğayı koruyan sistemleri kullandıklarını vurgulayan Yıldırım, “Bölgemizde, su döngüsü faaliyeti olarak 1979’dan bu yana proses suyu üretimi, 1998’den bu yana atık su arıtılması gerçekleştirilmektedir. Ayrıca 2004 yılından itibaren TS-EN-ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi ile 2013 yılından bu yana TS-EN-ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesi sahibiyiz. OSB sınırlarında sürekli olarak hava kalitesi ölçümleri yaptırılmaktadır. Bursa OSB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir şekilde Dünya Bankası’nın sürdürdüğü Yeşil OSB projesinde yer alan Bursa’nın tek ve ülkemizin de 4 OSB’sinden biri olmuştur” şeklinde konuştu.
Bursa OSB olarak başlattıkları çalışmalar sayesinde Yeşil OSB Sertifikasının birinci aşaması durumundaki Mekansal Yönetim ve Dijitalleşme Projesi’nin onaylandığını dile getiren Yıldırım, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen ön kriterleri içeren Mekansal Yönetim ve Dijitalleşme Projesi başvurumuz onaylandı. Bilgilendirme seminerimizin ardından bölgemizdeki firmaların da bu çalışmalara katılımı suretiyle Bursa OSB’nin bir bütün olarak Yeşil OSB belgesini en kısa sürede alacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Seminerde, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, Akım Mühendislik kurucuları Fatma Akım ve Süleyman Akım ile Çevre Mühendisi Çağla Aksel, enerji ve enerji yönetimi konularında bilgi verdi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda ‘Yeşil Dönüşüm Semineri’ programında “Enerji Yönetimi ve Enerji Verimliliği”, “Sera Gazı Emisyonları ve Sera Gazı Azaltımı” ile “Su Yönetimi ve Su Verimliliği” konu başlıkları altında OSB’lerin ve bölgede faaliyet gösteren fabrikaların yapması gereken çevresel, sosyal, yönetim ve ekonomik çalışmalar hakkında bilgiler aktarıldı.