Keskinoğlu satış ihalesinde zafer Abalıoğlu Lezita’nın oldu
Akhisar merkezli Keskinoğlu Tavukçuluk’un, Ziraat Bankası’nda bulunan paylarının satışına ilişkin ihalede en yüksek teklifi Lezita verdi. 21 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihalenin ilk aşaması Lezita lehine sonuçlandı. İhalenin sonucu Ziraat Bankası’nın yetkili organlarının onayı ile kesinleşecek.
Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızcılık İşletmeleri’nin Ziraat Bankası’na ait yüzde 99.4 oranındaki hissesinin satışına dair ihalede, ilk aşamanın kazananı Lezita oldu. Son yıllarda yaptığı yatırımlarla bir uluslararası bir gıda markası olma hedefine emin adımlara ilerleyen Lezita, ihalede en yüksek teklifi verdi. 21 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihalenin sonucu Ziraat Bankası’nın yetkili organlarının onayı ile kesinleşecek.
Sonucun kesinleştiğine ilişkin yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde, Banka ile Lezita arasında Pay Devir Sözleşmesi imzalanacak. Pay Devir Sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 2 iş günü içerisinde Rekabet Kurulu’na gerekli başvuru yapılacak. Rekabet Kurulu onayının alınmasını takiben yapılacak ödeme neticesinde hisse devri gerçekleşecek.
2022 yatırım yılı oldu
Yüzde 14’lük pazar payı ile Türkiye’de beyaz et sektörünün en büyük oyuncularından biri olan Lezita 2022 yılında da yatırımlarını hız kesmeden sürdürdü. Kahramanmaraş’ta 130 milyon euro’luk entegre üretim tesisi yatırımını duyuran Lezita’nın Niğde’deki 2’si damızlık yetiştirme, 4’ü damızlık yumurta üretim ünitesi olmak üzere 6 tesisten oluşan yaklaşık 50 milyon euro’ya mal olacak yatırımı da devam ediyor. İzmir’deki günlük 450.000 piliç işleme kapasiteli tesisine ek olarak Malatya’da günlük 100.000 piliç işleme kapasitesiyle üretim yapan Lezita, 2022 yılında ayrıca 5 milyon euro’luk otomasyon, 4 milyon euro’luk yenilenebilir enerji, 9 milyon euro’luk şarküteri hattı ve 2 milyon euro’luk hat hızlandırma yatırımına imza attı.
Keskinoğlu hisseleri 2020 yılında Ziraat Bankası’na devredilmişti
1963 yılında kurulan Keskinoğlu, Manisa Akhisar’daki entegre tesislerinde yıllık 1,5 milyar adet yumurta, 43 milyon adedin üzerinde de piliç eti işleme kapasitesiyle hizmet veriyor. Keskinoğlu, yumurta ve piliç eti üretiminin yanı sıra viol, yem ve gübre gibi farklı faaliyet kollarında da yer alıyor.
2019 yılında 737 milyon TL’lik üretimden satış rakamıyla Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde 325. sırada yer alan şirket, daha önce 2014’te İSO 500’de 79. sıraya kadar yükselmiş, 2016’da 1 milyar 150 milyon TL ciroya imza atmıştı. Yaşadığı finansal sorunlar nedeniyle 2018 yılında konkordato ilan eden Keskinoğlu’nun hisseleri 2020 yılının Eylül ayında Ziraat Bankası’na devredilmişti.